Terveystilanne

kirjoittaja

in

Tervetuloa Jasmon blogiin! Ei anteeksipyyntöjä pitkien hiljaisuuksien jälkeen. Se on heikkoutta. Tästä postauksesta ei ole mitään luotu tekoälyllä ja vaikka olisi, niin en kertoisi.

Tänään puhumme Suomen kruununjalokivestä nimittäin terveydenhuollosta. Muistattehan että Suomessa on maailman paras terveydenhuolto?

Tilanne

Minulla on viimeisen viiden vuoden ajalta muutamia subjektiivisia otoksia meidän terveydenhuollon järjestelmästä.

Sukulaisella on sydänsairaus, joka muuttuikin tässä yllättäen n. 3v sitten meidän terveydenhuoltojärjestelmän puitteissa niin vaaralliseksi, että pitäisi leikata. Sitten kuitenkin 6kk leikkausjonossa oltua päätettiin että ei leikata ja annettiin lisää lääkkeitä, josta tuli astmaoireet. Missään vaiheessa henkilö ei saanut mitään sellaista tukea, jossa olisi joku kertonut että mikä tässä kaikessa on suuri suunnitelma. Lopulta oli pakko mennä yksityiselle, jotta joku kertoi mikä hoidon suunnitelma vaikuttaisi olevan (varovaisin sanamuodoin sitä kritisoitiin) ja jotta saisi sellaista hoitoa, mikä vaikuttaisi järkevältä.

Toinen juttu on oma poika. Hänellä on hammasraudat. Hammasrautojen ensimmäisen kerran laittoon meni arviolta 11 käyntiä hammaslääkärissä. Käynnin funktio saattoi olla vaikkapa suun valokuvaaminen. Seuraavalla käynnillä saatettiin poistaa yksi maitohammas. Sitä seuraavala kerralla saatettiin sovittaa hammasrautoja. Ja niin edelleen. Aina uudelleen ja uudelleen paikalle 10 minuutin hoidon takia. Lisäksi, koska Tampereella suuressa viisaudessa pitää säästää, uusia aikoja ei saa suoraan hammaslääkärissä käydessä vaan ne tulee jossain kohtaa kirjeellä kotiin. Siis joku aika. Sitten kun se ei sovi, pitää soittaa numeroon X ja sieltä voi sitten neuvotella seuraavan ajan. Tää koko viritys on niin vitsi että en voi ymmärtää miten tuollainen show voi pyöriä. Tehottomuus lukee niin isolla kaiken ympärillä että ei voi ymmärtää. Samaan aikaan hammaslääkäreillä ja hoitajilla on kamala kiire ja aikoja pitää lyhentää, kun käyntejä tulee hirveä määrä.

Samainen poikani kärsi myös ihossa olevasta näppylästä, joka välillä puhkesi ja vuosi verta. Olin pari kertaa julkisen terveydenhuollon digikanavassa kuvien ja selityksen kera yhteydessä ja sieltä sanottiin että ei ole vaarallinen ja seuraillaan. Yritin selittää, että kun tämä puhkeaa ja vuotaa verta ja on hankalassa paikassa kaulan alueella, eli paidat ja kaikki on aina veressä. Seuraillaan. Nyt ei pysty. Lopulta minulta lähti järki, mentiin ihotautilääkärille Mehiläiseen ja hän vilkaisi ja totesi että tämä kannattaa elämän laadun vuoksi poistaa ja käykö nyt heti. Sitten poistettin. Ihan heti.

Iso kuva

Kepulaisten soteviritys näyttää meille parhaita puoliaan. En ole ehkä kovin vankka minkään puolueen kannattaja, mutta kuten tänään ruokapöydässä joku sanoi, niin näiden hyvinvointialueiden läpirunttaamisen ja aikataulun myötä jokainen näki otsaluullaan että tää tulee olemaan täysi farssi.

Soteuudistuksen yksi ajuri kai oli se, että haluttiin että yksityiset terveydenhoidon yritykset eivät saa ylivaltaa. Nähtiin että Kokoomus ajaa yksityistä terveydenhuoltoa suomeen. En osaa arvioida, oliko näin vai ei, mutta nykytilaa osaan arvioida.

Minulla on erittäin hyvä terveydenhuolto (koska Solitalla töissä, mutta mielipiteeni ihan omia! Joskus kun kyseenalaistin Veikkauksen purkajien mielipidettä, somessa alettiin etsimään työnantajaani ja että onkohan Solitalla yhteyksiä Veikkaukseen kun minulla on tällainen mielipide. Teidän ei tarvitse vaivautua. Solitalla on suhteita lähes kaikkiin suomalaisiin suuriin yrityksiin.) ja vaimo on myös oman työnantajansa työterveyden piirissä. Pojalla oli aikoinaan sairaskuluvakuutus, mutta lopetimme sen jossain 7v ikäisenä tarpeettomana. Ja onneksi onkin ollut pääasiassa tarpeeton.

Mutta nyt pojalla on taas sairaskuluvakuutus. Eihän kukaan, joka vaan mitenkään taloudellisesti pystyy, vie lastaan 10h jonoon jonnekin vastaanotolle, jos tulee joku äkillisempi tauti. Eihän kukaan jaksa taistella julkisen terveydenhuollon kikkailuita, jos on mahdollisuus varata aika suoraan yksityiseltä, usein samalle päivälle. Onneksi tällä hetkellä on, siksipä olemme nyt ainakin perusterveydenhuollon osalta yksityisen terveydenhuollon piirissä.

En tiedä miten iso ilmiö tämä on, mutta lehdistä olen lukenut, että sairauskuluvakuutukset ja muut terveysvakuutukset nostavat suosiotaan kovasti. Ja sen kyllä ymmärtää.

Saattoi olla, että se olikin kepu ja demarit, jotka käytännössä yksityistivät suomalaisen terveydenhuollon tekemällä julkisesta puolesta perusterveydenhuollon osalta niin surkean, että kukaan ei halua käyttää sitä, jollei ole ihan pakko.

Työntekijät

Terveydenhuollossa perinteisesti työntekijät, erityisesti lääkäreiden alapuolella hierarkiassa olevat, ovat olleet melko vähäpätöistä porukkaa. Väliäkö noilla.

Olen nauttinut seuratessani kuinka terveydenhuollon piirissä työvoimapulan myötä onkin pieniä, pienen pieniä, heräämisiä nähty siihen, että voisiko itseasiassa hoitajillakin olla jotain annettavaa työelämän kehittämiseen ja toimintojen kehittämiseen ja omaan työhönsä vaikuttamiseen. Aivan mullistavia ideoita! Ei ole ennen kuultu! Siis voisiko sairaanhoitaja olla asiantuntija, jotka saa sellaisa johtamispalveluita mitä asiantuntijat muuallakin saavat?

Epäilen että menee 10 vuotta ja sitten meininki voi olla julkisessa terveydenhuollossa, tai mitä siitä on jäljellä, jo ihan hyvä. Siis mitä työntekijöihin tulee. Viikatemies vie pahimmat jarrut ja uudempi sukupolvi ajattelee toisin. Ja pakko on hyvä motivaattori. Kyykyttäminen muuttuu tylsäksi yksinään.

Suositus

Jasmon blogi ei anna sijoitusvinkkejä eikä mitään tekstiä tule sellaisena käsittää. Ja olisit kyllä aivan todella tyhmä, jos tällaisesta blogista isoja sijoitusvinkkejä ottaisit. Tai jos ottaisit, laita kommenttia alle niin aloitan sijoitusvinkkien postaamisen!

Anyhow, nyt on aika sairauskuluvakuutusten ja tuon perusterveyshuollon uponneen laivan jättäminen. Kapteeni saa puolestani mennä pohjaan asti, mutta itse en ole valmis siihen. Katsele vakuutuksiasi ja mieti kuinka teillä hoidetaan pienehköt vaivat tai jos iskee joku vakavampi sairaus.

Kas noin. Sitten vaan popparit esiin ja katsomaan kuinka hommat raunioituu. Kun itkemisestä ei ole hyötyä, sama nauraa.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.