Tänään oli Hesarissa juttua, kuinka E-kirjat ovat tulossa suomalaisilta kustantamoiltakin ulos. Ainakin kaikki suurimmat olivat vielä tänä vuonna tuomassa laitteisiin materiaalia. Ilmeisesti he yrittävät mukaan peliin, ennen kuin Amazonin Kindle ja iPad vievät koko markkinan. Tai ehkä kustantamoidenkin tuotteet kohdistetaan noihin laitteisiin, mutta myyntiä ei varmaankaan anneta em. yritysten oikeudeksi.
Amazonin kirjatarjontaa katsoen huomaa, että hinnat vaihtelevat kirjoissa viiden dollarin ja 20 dollarin välissä. Ilmeisesti Applen ebook store myy kirjoja 10 – 14$ hintaan. Neljätoista dollaria on tähän aikaan vuodesta noin 10 euroa. Eli kympin kirjasta, jonka voi ladata laitteelleen missä tahansa ja sitten vain lukemaan. Näin periaatteessa – jos iPadia nyt Suomesta saisi. Kindlen saa, mutta ilmeisesti ”lataa missä vain” -dataplania ei Suomessa Kindleen ole tarjolla.
Suomalaisilla kustantamoilla ei ollut valmiutta sanoa hintoja, mutta neljästä suuresta kolme sanoi, että aikovat myydä e-kirjaa samaan hintaan kuin normaaliakin. Yksi sanoi, että voisi antaa parikymmentä prosenttia alennusta. Kirjan fyysinen tuottaminen ei maksa kustantajille käytännössä mitään, mutta hintaa ei lasketa. Onko odotettavissa mahalasku?
Mutta syy ei ole yksin kustantamoiden. Ilmeisesti kovakantisesta kirjasta kustantamo ottaa yli 10 euroa / kpl, kun käyt ostamassa vaikka Suomalaisesta. Se on aika paljon, kun kirjat yleensä maksavat 22 – 25e. Esimerkiksi Elisa on nyt lähestynyt kustantamoita niinkin reilulla rahanjakoidealla, että kustantamot hoitavat sisällön, Elisa hoitaa kaiken muun ja ottaa 65% tuloista. Ei ole vaikea arvata, että Elisa ei ole saanut yhtäkään kustantamoa mukaan.
Kun musiikki/video/kirjaverkkokaupasta puhutaan, niin yleensä ajatellaan, että välikädet vähenevät ja kustannusrakenne kevenee. Hintoja voidaan pudottaa ja silti tuottajat saavat omansa. Mutta asiapa ei olekaan noin yksinkertainen, internetissä onkin välikäsien markkinat, Applen musiikkikauppa ja e-kirjakauppa, Amazonin kaupat ja Spotify vievät ja sisällöntuottajat vikisevät. Suomessa kustantamot ovat nyt päättäneet, että polkumyyntiin ei lähdetä.
Jos emme asuisi Suomessa, voisin nojata taakse tuolissani ja höhötellen kirjoittaa tähän, että uskon globaalin markkinatalouden antavan parissa vuodessa kevyen napautuksen suomalaisille kustantamoille. Kuten se teki suomalaisille musiikkikaupolle. Tässä tapauksessa kielimuuri voi auttaa kustantamoita pitämään hintoja keinotekoisen korkealla. Suurin osa suomalaisista lukee suomenkielisiä kirjoja ja haluaa tehdä niin jatkossakin. Homma pelaa, rahaa tulee kustantamoille. Kunnes kirjoittajat irtautuvat linjasta ja alkavat itse suoraan työntämään kirjansa Amazoniin ja muihin kauppoihin. Silloin ne välikädet vähenevät ja hintakin laskee.
En tiedä miten paljon kirjakaupat myyvät englanninkielisiä kirjoja. Mutta sen tiedän, että kun e-kirjat vihdoin seuraavan 10 vuoden aikana yleistyvät, kirjakaupat joutuvat kohtaamaan sen, mitä kukaan kauppias ei haluaisi kohdata. Maailman suurimmat kirjamyyjät samalla markkinalla.
Vastaa