Ei voi kyllä vain kun ihmetellä kuinka LTY:ssä nämä tietokoneasiat voivat mennä niin päin puuta. Käyttäjän asemasta katsottuna koko reilu viisi vuotta mitä tässä olen pyörinyt, on vain kiivetty perse edellä puuhun. Osa ongelmista koskee koko yliopistoa, osa pelkästään (tietääkseni) titen osastoa. Tai alkanut koskemaan titen osastoa sen jälkeen, kun Tietohallinto pääsi siihen käsiksi.
Yksi uusista ideoista on tulostuksen maksullisuus. Ennen systeemi toimi siten, että käyttäjällä oli 800 arkin quota, jonka sai tulostaa vuodessa (tai lukukaudessa, en muista). No nyt sitten hallinnossa päätettiin, että jokainen opiskelija saakin tulostaa 15 euron edestä ilmaiseksi, sen jälkeen pitää käydä ostamassa lisää quotaa. No, yksi arkki maksaa jotain, kaksipuolinen arkki maksaa jotain, väriarkki maksaa jotain.. Noniin, kuinka kätevää! Pitää siis ottaa laskukone käteen, että tietää, voiko jäljellä olevalla 1,4 eurolla vielä tulostaa oman harjoitustyönsä vai pitääko ostaa lisää quotaa. Edellinen arkkimäärälaskuri (näytti reaaliajassa, kuinka monta tulostetta oli jäljellä) olikin liian käytännöllinen LTY:n käytännöille.
Tulostaminen on ollut aina LTY:llä muutenkin mahdotonta. Jopa silloin, kun olin täällä töissä, sai jatkuvasti taistella tulostuksen kanssa, kun homma ei vaan pelannut. No, työntekijäpuolen helppari kyllä toimi aina ripeästi, eikä siinä sinänsä, hermot vaan meni usein. Mutta entäs opiskelijoilla. Titellä on 3 ATK-luokkaa titesiivessä, muita en ole käyttänyt. Yhdessä on Solaris/Linux -koneita ja muissa Windows XP / 2000 -koneita. Tällä hetkellä ainut tulostin on tuolla Linux-luokassa. Kyllä, jo tässä vaiheessa ranteita voi alkaa sahaamaan auki.
Tässä vaiheessa huomataan, että Titen omat ukot eivät enää ylläpidä titen luokkia (paitsi tuota Linux-luokkaa), vaan LTY:n tietohallinto, tuo laitos joka on takana postituksen muuttamisessa Exchangen taakse, VPN-yhteyden vähintään kyseenalaisesta tarkistusproseduurista ja siitä, ettei koululle enää pääse ulkoa ssh-yhteydellä vissiin mitenkään (paitsi olemalla ATK-kerho Ruutin jäsen). Eli vahvalla pohjalla ollaan!
Linuxissahan, käyttöjärjestelmän eittämättömästä ylivertaisuudesta huolimatta, tuo tulostaminen lähentelee taikatemppuilua. Tietenkään tulostimia ei ole valmiiksi asetettu, vaan käyttäjän pitäisi osata käyttää Debianin varsin päräyttävää tulostinmanageria. Puolen tunnin yrityksellä en saanut tulostinta asennettua erinomaiseen Linux-käyttöjärjestelmään, en vaikka luin ohjeita Titen Mediawikistä. Kätevää linkittää titen sivuilta tuonne mediawikiin ja sitten kaikki sisältö on kohdennettu ainoastaan työntekijöille. Varmaan olisi pitänyt koodata joku oma komea ajuri siihen. Kyseisen luokan tulostin ei vaan löytynyt.
No ei hätää, tulostimien kanssa tappelu on niin normaalia, ettei tuosta jaksa vielä edes hermojaan menettää. Yläkerrassa on Windows-luokka ja ei-niin-yllättäen tulostin löytyi ja asentui heti. Tietenkään sitä ei ollut ennalta asennettu (kuten ennen oli, tämäkin ilmeisesti joku uudistus(Tietohallinto!)), vaan käyttäjän piti tietää tulostimen nimi (lukee alakerrassa tulostimen kyljessä) ja sillä mennään. Laitan paperit tulostumaan ja ajattelen lähteä hakemaan alhaalta papereita. Mutta kas vain! Joku ylläpitäjä on keksinyt, että käyttäjältä täytyy estää tietokoneen lukitseminen. Tietokoneen lukitseminen on pahinta mitä voi keksiä ja se pitää estää. Siksipä minun pitää jättää oma käyttäjätunnukseni sisäänkirjautuneeksi ja lähteä hakemaan papereita alhaalta. Sisäänkirjautuneeksi siksi, että jos tulostuksessa pitää muokata jotain, niin tuskin viitsin kirjautua aina ulos ja sisään tarpeen mukaan. En voi sanoa muuta kuin että komeaa ylläpitoa! Tietoturvastahan kyseinen laitos (Tietohallinto) aina jauhaa, siksi VPN-yhteyttä muodostettaessakin pitää käyttäjäkoneesta löytyä virustarkastus (eli: Windows ja IE, ehkä toimii FF), muuten yhteyttä ei voi luoda! Logiikka on silmiä hivelevä!
Komeaa meininkiä LTY:ssä!
Vastaa