Olen saanut viimeaikoina nauttia kannettavasta tietokoneesta, jossa on 930 Mhz Celeron, ei liikaa muistia ja windows home xp. Tämä vielä menettelisi, mutta sitten koneeseen tuli asennettua virustentorjunta. Tällä kertaa Symantec Antivirus.
Virustentorjunnassa tärkeää olisi pitää torjuntaohjelmaa koko ajan päällä ”haistelemassa” mitä tapahtuu ja estämässä tartunnat. Vaan mitenpä teet niin? Jos yllä kuvaamallani koneella pitää jotain ”nykyaikaista” virustentorjuntaohjelmaa päällä ja jatkuva skannaus pyörii, niin koneella ei voikaan tehdä mitään muuta kuin katsella tiimalasin pyörivän. Mitä varten tietokone taas tulikaan hankittua?
Myös uudemmilla koneilla, jossa tehoa ja muistia on, olen huomannut kyykyttymisen. Erityisesti ohjelmien latausajat luonnollisesti kasvaa ja kannettavien tapauksessa prosesorikuorma lisääntyy eli akunkesto pienenee. Varsin epätoivottavaa.
Itse olen omalla koneellani Windows XP SP2 laillistettu käyttäjä, jolla on käytössä Windowsin oma palomuuri ja ei virustentorjuntaa. Virukset leviävät nykyisin pääosin sähköpostitse, joten penkin ja näytön välissä oleva toimija voi pelastaa paljon. Lisäksi kun unohtaa ohjelmat kuten IE ja Outlook, niin on paremmassa turvassa viruksilta ja muutenkin käyttökokemus on kivempi. Yllättäen minulla ei ole koskaan ollut yhtään virusta ja koneeni on toiminut moitteetta.
Kauhulla ajattelen F-securen visioita mobiili-virustentorjunnasta (S60 virusskannerit ainakin on jo olemassa), ennestäänkin syntisen hitaat ja akkua syövät Symbian-puhelimet, kun laitetaan pyörittämään vielä virustentorjuntaakin, niin tuskin soittaminenkaan enää onnistuu.
Virustentorjunnan osalta mietinkin, että kumpi lienee pahempi – tauti vai lääke?
PS. Onneksi rakas yliopistomme LTY väsäsi kesäpuhteenaan uuden VPN-ratkaisun, jonka käyttämiseen tarvitaan ActiveX, Windows, virustentorjuntaohjelma, terveystodistus, rikosrekisteriote, supon turvallisuustutkimus ja ilmeisesti myös DNA-näyte. Hyvä näin, käytettävyys ennen kaikkea!
Vastaa