Kymmenen vinkkiä omien rutiinien rikkomiseen

kirjoittaja

in

Lähes kaikilla on asioita, joita teemme arjessamme aina samalla tavalla. Niitä kutsutaan rutiineiksi. Joillakin niitä on muutamia, toisilla taas jopa kymmeniä. Yksittäinen rutiini voi olla vaikkapa aamuisin nautittava kahvikupponen. Rutiineissa ei sinällään ole mitään pahaa. Itse asiassa ne tekevät meille hyvää. Ilman rutiineja elämä olisi hankalaa ja monimutkaista.

Toisaalta rutiinien rikkominen tekee hyvää. Rutiinit saattavat nimittäin tehdä omasta mukavuusalueestamme lopulta hyvin pienen – täysin rutinoitunut ihminen saattaa tuntea ahdistusta pelkästään siitä, että asioi uudessa ruokakaupassa, eikä tavarat olekaan tutuissa paikoissa. Arjen pyörittämiseen rutiininomaisuus on usein helpottava tekijä, koska kaikkea ei joka kerta tarvitse opetella uudelleen, kuten vaikkapa makaronilaatikon tekemistä. Aivot tarvitsevat tuttuja toimintamalleja, sillä muutoin meidän täytyisi koko ajan havainnoida ympäristöämme. Aivot säästyvät näin jatkuvalta ajatustyöltä, ja se vapauttaa resursseja muualle. Toisaalta rutiineista voi tulla myös vihollisiamme ja estää meitä kokemasta jotakin uutta.

Toimi omaa arkimieltä vastaan

Rutiinit eivät välttämättä väisty helpolla, etenkin jos niillä on elämässä ollut vuosia, jopa vuosikymmeniä, merkittävä asema. Mutta pienikin onnistuminen rutiinin rikkomisessa voi luoda mahdollisuuksia uudelle sekä antaa tilaa isommalle muutokselle elämässä. Koskaan ei elämässä kannata sulkeutua uusilta vaikutteilta, joten rutiineja kannattaa pyrkiä rikkomaan säännöllisesti. Muistatko milloin viimeksi odotit jotain? Yksi tapa rikkoa rutiineja onkin tulevaisuuteen suunnattujen suunnitelmien tekeminen.

Joku saattaa hyvin orjallisesti seurata omaa rutiiniaan, ja kokee huonoa omatuntoa, jos jokin asia jää tekemättä, kuten vaikkapa astianpesukoneen tyhjennys. Itselleen mukavien asioiden tekeminen ei kuitenkaan koskaan ole hukkaan heitettyä aikaa. Monesti esimerkiksi pelaamiseen suhtaudutaan juuri tällä tavalla: yleensäkin pelit ja leikkiminen nähdään jotenkin arvottomina asioina. Ihan kuin kaikella elämässä tulisi olla jokin mitattava hyöty. Juttu on kuitenkin usein juuri päinvastoin. Esimerkiksi pelaamiseen käytetty aika kehittää monia kykyjä, joita ei välttämättä tule ajatelleeksi. Suositut digitaaliset pelit kehittävät niin ongelmaratkaisutaitoja kuin muistia. Seuraavan kerran kun olet aikeissa tiskata, olisiko sittenkin aika uppoutua jonkin korttipelin pariin? Voit pelata blackjackia verkossa siirtymällä tälle sivulle, ja kehittää aivoissa sellaisia osa-alueita, joita ei todellakaan tiskatessa tarvita ja samalla rikkoa rutiineja.

Näin alat rikkomaan rutiinejasi

Uuden oppiminen tai kokeminen voi alkaa hyvin pienistäkin jutuista. Niistä saattaa ajan kanssa syntyä jotakin isompaakin, kuten vaikkapa elämäntapamuutos oman terveyden parantamiseksi tai vaikkapa kokonaan uuden elämän asenteen omaksuminen. Tärkeintä on toisto ja päätös tehdä säännöllisesti asioita eri tavalla.

  1. Syö aamupala vasta uutisten lukemisen jälkeen
  2. Kokeile uutta harrastusta
  3. Vaihda vuorokausirytmiä
  4. Soita vanhalle tuttavalle tai näe lapsuuden ystävää pitkästä aikaa
  5. Valitse toinen reitti matkalla töihin
  6. Osta kaupasta joka kerta sellainen ruoka-aine, jota et ole käyttänyt pitkään aikaa
  7. Osta vaate, josta olet aina haaveillut, mutta et koskaan ole viitsinyt ostaa
  8. Kokeile uutta reseptiä perjantai-illaksi
  9. Tee muutamana arki-iltana jotakin poikkeavaa
  10. Lähde seuraavalla kerralla lomamatkalle, jollaista et ennen ole tehnyt

Vanhan sananlaskun mukaan miestä ei synny tyhjän naurajasta. Pitäisi siis tehdä aina henkihieverissä töitä päästäkseen yhtään mihinkään, vähintäänkin näyttää stressaantuneelta, jotta tietää tehneensä edes jotakin? Nykytutkimusten valossa aivot kuitenkin tarvitsevat joutilasta aikaa, ja itse asiassa tyhjän toimittamisesta syntyy usein ne kaikista parhaimmat ideat ja ajatukset, jotka vievät jonkin uuden äärelle. Askeleen ei tarvitse olla iso, eli sinun ei välttämättä kannata alkaa suunnittelemaan seuraavalle vuodelle isoa irtiottoa maailmanympärimatkan muodossa, vaan asioiden tekeminen hieman eri lailla jokaisena päivänä, oli kyse sitten uudesta reseptistä tai spontaanista keskustelusta ystävän kanssa, voi johtaa onnellisempaan ja merkityksellisempään elämään.


Kommentit

Yksi vastaus artikkeliin “Kymmenen vinkkiä omien rutiinien rikkomiseen”

  1. […] Kymmenen vinkkiä omien rutiinien rikkomiseen | Jasmon blogi: Päivä 22: Muistatko kun odotit jotain? […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.