Veropäivä vai kateuspäivä?

kirjoittaja

in

1.11. on Suomessa kansallinen veropäivä, jota myös kateuspäiväksi tituleerataan. Lehdet täyttyvät suurituloisimpien tuloista ja veroprosenteista ja hömppälehdet kattavat julkkisten toimeentulon.

Julkaisemista on trendikästä vastustaa. Argumenttina käytetään sitä, että mitä se kenellekään kuuluu ja verotiedot ovat niin ylimalkaisia, kun niissä erotellaan vaan ansio- ja pääomatulot, mutta ei sitä, mistä tulot ovat peräisin. Ja ilman argumenttejakin, jostain syystä on vaan tarpeen vastustaa verotietojen julkaisemista. Siksi sitä kutsutaan kateuspäiväksi.

Onko joku kateellinen verotiedoista ilmenevistä toisten tuloista? Ja jos on, niin miksi?

Minun mielestäni ilmiö on täysin päinvastainen.

Verotiedoista voi katsoa, paljonko tienaa ihminen, joka on joka päivä töissä yrittäjänä ja tekee monenlaista juttua. Kuten Jaajo (alle 200 000 EUR). Tai kuinka paljon tienaa 100Meur liikevaihtoa tekevä minut työllistävä toimitusjohtaja (alle 200 000 EUR).

Ei siis miljoonia. Ihmisillä on jotenkin sellainen käsitys, että onnistuminen tarkoittaa loputonta rahasaalista. Että heti sataa miljoonia.

Omistava luokka on sitten asia hieman erikseen, mutta itsensä työllä johonkin asemaan saaneet noudattavat suunnilleen tätä ajatusta.

Onhan vaikka 200 000 euroa vuodessa paljon rahaa, mutta ei niin paljoa, kuin usein keskusteluista ymmärtää. Ansiotulona kun tienaan 200 000 euroa, veroja siitä menee noin 100 000 euroa. Onhan jäävä 100 000 euroa nettona iso raha. Tavallaan.

Mutta mitä tässä on sellaista, mistä kannattaa olla kateellinen?


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.