keep it simple, stupid

Yksinkertainen saattaa olla kaunista, mutta ei sillä mitään tee

kirjoittaja

in

keep it simple, stupid

Nyt kun tietokoneissa ja muissa härveleissä on niin paljon tehoa, että niillä voisi tehdä mitä vaan, tehdään niihin sellaisia käyttöjärjestelmiä, joilla ei voi tehdä mitään. Käytettävyys on sana, jolla varsinkin omenanpurijat haluavat hehkuttaa omaa oikuttelevan ja luonnevikaisen karvapään suunnittelemaa käyttöjärjestelmää.

Nythän winkkarista on tulossa Windows 8 ja omppupuolella Mountain Lion. Jos teet töitä näillä käyttöjärjestelmillä, mitä uusia tehokkuustoimintoja nämä käyttöjärjestelmät tuovatkaan.

No winkkarissa tulee Metro. Kun Steve keksi appsit, niin puoli maailmaa sai orgasmin ja luulee nyt, että appsit ovat ratkaisu kaikkeen. Mr. Developers! keksi, että kyllä meilläkin pitää olla appseja. Ja sitten tuli Metro.

Ajatelkaa. Tietokone maksaa esimerkiksi 1200e. Siinä on muistia, levyä ja prossua sata kertaa enemmän kuin 5 vuotta sitten. Sillä voisi tehdä vaikka mitä. Siihen tehdään käyttöjärjestelmä, joka ottaa vaikutteensa laitteista, joissa on muistia, levyä ja prossua sata kertaa vähemmän kuin uudessa koneessani.

Minulla on FullHD näyttö, mutta en voi käyttää kuin fullscreen -ohjelmia. Mutta! Onneksi näytön laidoissa on aktivointialueet, josta voi vaihtaa ohjelmaa.

Jo Jellona oli hyvin kyseenalainen viritys. Steven viimeinen kosto oli paratiisiin luikerrelleen käärmeen kastroiminen siten, että tämä Python ei olekaan enää kyvykäs. Leijonassa joku keksi, että sen sijaan, että olisi vapaasti gridiin aseteltavat virtuaalityöpöydät, olisi kiva että ne olisivatkin vain rivissä. Nimittäin kun ylös/alas pyyhkäisy on niin vaikea erottaa scrollaamisesta. Vaikkei laattatietokoneessa olekaan virtuaalityöpöytiä, sen ei annettu haitata, vaan päätettiin toteuttaa tällainen yksinkertaistava asia.

Hienoa. Nyt jos et olekaan se käyttäjä, joka ostaa 1500 eurolla siiderijuurta työpöydälleen vain lukeakseen maileja ja maksaakseen laskunsa, alkaa vituttaa. Missä ovat ne ajatukset, jotka auttavat devaajia ja niitä jotka oikeasti tekevät koneillaan töitä? Miksi Leijonan käynnistyksen jälkeen pitää ensimmäisenä googlata ”how to find mac hd in osx lion”.

Nythän puhutaan jo vuorileijonasta. Yhtäkään mielenkiintoista uudistusta siinä ei ole, johonkin kuvien katseluun tulee vissiin social share.

Entä winkkari? Suurin uudistus on start-barin piilotus. Nyt hiiri pitää viedä vasempaan alakulmaan, jotta starttivalikko pomppaa auki. Onko toimintojen piilottaminen yksinkertaisuutta?

Kuten ystäväni Stone & Jarret (et al.) sanoivat, käytettävyys ei ole helppokäyttöisyyttä ja helppokäyttöisyys ei ole helposti opittavaa. En minä halua työkoneeseeni isompia ikoneita tai kosketuspainikkeita. Olisi kiva, jos se käyttäisi muistia tehokkaasti, olisi nopea ja kuluttaisi vähän akkua. Ja järjestelmät tukisivat tehokäytön omaksumista.

Ei niin, että järjestelmän asennuksen jälkeen pitää ensiksi käyttää puoli päivää ruksiakseen kaikkia turhia himmeleitä pois päältä, että voisi vihdoin tehdä jotain järkevää. Onko tosiaan niin, että jatkossa vain Lelux on tehokäyttäjille, muut vaan swaippailee Pinterestissä?


Kommentit

2 vastausta artikkeliin “Yksinkertainen saattaa olla kaunista, mutta ei sillä mitään tee”

  1. Ilkka Hakkari avatar
    Ilkka Hakkari

    Allekirjoitan tämän rantin täysin. Oikeasti pistää vituttamaan tämä kehityssuunta käyttöjärjestelmissä ja käyttöliittymissä.

    Ymmärrän sen että näistä vehkeistä ollaan nyt tekemässä ”Tavis Tallaajan” koneita joille pesukoneen tai mikroaaltouunin käyttö on ylivoimaisen vaikeaa ja siten pitää ottaa vähän erilaiset lähtökohdat käyttöliittymäsuunnitteluun.

    Mutta en sulata sitä että samalla kun näistä laitteista tehdään näennäisesti helppokäyttöisiä se tekee niiden tehokäytöstä mahdotonta. Apple-puolella vielä Leijonaan asti oli kiva että taustalla olevat järjestelmät oli suoraan hyppysissä ja saatoin koska tahansa tehdä juttuja komentoriviltä. Nyt puhutaan kokoruudun ohjelmista ja iOS-tyylisestä käyttöliittymästä Vuorileijonaan. Mitä saatanaa oikeasti!? Minulla on työkoneessa kolme FullHD-resolla olevaa näyttöä. On päiviä jolloin minulla on näytöillä auki yli 20 koodifilua, neljä selainikkunaa, ja kasa muita ikkunoita. Kaikki näkyvissä yhtä aikaa. Nytkö tätä konetta pitäisi alkaa käyttämään niin että voisin katsella vain kolmea ikkunaa yhtä aikaa?

    Olen näiden uuspaskojen käyttöliittymäsuunnittelijoiden kanssa samaa mieltä siitä että jotain pitää tehdä jotta Tavis Tallaaja pystyy lähestymään tietokonetta. Mutta tavat joilla sitä nyt tällä hetkellä yritetään tehdä ovat ihan täysin väärät. Vaikka suuri yleisö onkin löytänyt Applen iPhone ja iPad tuotteet ja ajattelevat niitä tietokoneina niin ei se tarkoita sitä että samat käyttökokemukset pitää siirtää koneisiin joilla oikeasti tehdään jotain vakavampaa kuin vain lueskellaan nettia ja ehkä tökitään pikkasen sormella.

    Jonkun pitää rakentaa ne järjestelmät joita sitten muut käyttävät. Tällä hetkellä kehityssuunta tuntuu olevan sellainen että nämä kehittäjät kärsivät siitä että järjestelmät pitää tyhmentää. Se ei ole oikein. Se ei ole tarpeellista. Enkä tykkää siitä yhtään.

  2. +1 Ilkka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.