JB testaa: Samsung Galaxy S

kirjoittaja

in

Aiemmin tuossa olikin jo voihketta ja lätinää Samsung Galaxy S:stä, mutta silloin käyttöikää oli vasta varsin vähän takana. Koko kauheus ja komeus on paljastunut vasta myöhemmin.

JB testaa, Samsung Galaxy S
Samsung Galaxy S

Alunperin ostin uuden puhelimen, sillä vanha Nokian 5730 ei enää tuntunut tarpeeksi kuulilta kaltaiselleni tekniikan kosmopoliitille, jona itseäni pidän. Nokian N8 oli vasta tulossa, ties milloin, ja se ei vaikuttanut tarpeeksi trendikkäältä. iPhone taas vaikuttaa trendikkäältä, mutta heteromiehelle (tiedoksi vain Päivi Räsänen!) ei oikein maita Steven tapa tuuppia kakkoseen pitkin matkaa.

Joten silloin oli Samsung Galaxy S kuuminta hottia. Parin viikon odotuksella sellaisen sitten sai. Unboxasin puhelinta vessassa, siltä varalta jos pelkkä näkeminen saa housut kastumaan, jos tiedätte mitä tarkoitan. No, laatikko oli hieno, omppukavereilta kopioitu, mutta akkua ei ollut yhtään ladattu, joten kostumiset jäi väliin.

Käyttöönotto ei mennyt niin kuin ohjeissa luki. En tiedä miksi, mutta sellaisia kyselyitä ja välivaiheita, joita ohjekirja ehdotti, ei ollut eikä tullut. Ehkä softaversiot olivat päivittäneet aloitusta sen verran, että käyttöohje, joka on muuten täysi vitsi, ei ollut kerinnyt päivittyä.

SGS on sellainen värkki, jolla ei tee yhtikäs mitään, jos ei ole kiinteää dataveloitusta. Tosin kai Suomessa kaikilla älypuhelimen hankkijoilla on kiinteä dataveloitus. Tai jos ei ole, niin ota. Itse aikoinani (Nokia 5730 kanssa), pohdin, että pitäisikö upgreidata vanhasta 4e/25Mt datapaketista kiinteähintaiseen rajoittamattomaan pakettiin. Upgreidasin ja seuraavan kuukauden datasiirto oli 1,2 Gt..

Asentelin aluksi kaikki perusjutut, yhdistin puhelimen Twitteriin ja Facebookiin ja Google-tiliini. Sen jälkeen huomasin että näin ei olisi kannattanut suorilla tehdä, vaan vähän ajatella. Mutta ajattelu oli vaikeaa, koska ei tiennyt, mitä puhelin tekee, kun sen yhdistää kaikkiin noihin värkkeihin. Käytännössähän se tarkoitti sitä, että yhteystiedot monistuivat osoitekirjaan ja niitä piti käydä sitten käsin yhdistelemässä. No, yhdistelyn jälkeen tietysti ressi loppui, koska synkkasin osoitekirjan Googlen kanssa ja nyt ongelmaa ei enää ole. Google Synkki toimii siinä määrin hyvin, että vaikka olen resetoinut (tästä myöhemmin..) puhelintani useaan otteeseen, kaikki yhteystiedot sun muut palautuvat automaattisesti Googlelta puhelimeen.

Kaikki toimi aloituksessa hienosti ja suuri näyttö värikkäine nappuloineen toi sellaista wow-efektiä, jota Nokia-insinööri ei ole saanut vieläkään tehtyä. Paitsi N8 kameran kanssa.

Samsung Galaxy S testikuva
Samsungin kuvistakin saa selvää, jos valot on kunnossa, mutta ei se mikään N8 ole.

Mutta sitten puhelimella piti soittaa. Siinä missä Symbian-vehkeet on rakennettu sen puhelinominaisuuden ympärille, niin Android-porukka tajusi releasea edeltävänä viikolla, että voi saasta, täällähän pitäisi voida soittaakin. Siksipä nopeasti askarreltiin joku ohjelma, jolla voi vähän niinku soittaa. Soittaminen on kyllä mahdollista, mutta ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun olen sekoillut soittamisen kanssa. Ihan ensimmäinen soittoyritys aiheutti pientä hämmennystä, kun en osannut katkaista puhelua. Koska jos vahingossa painat soita-nappia henkilön kohdalla ja sitten heti painat back-painiketta, niin soittoprosessi jää sinne taustalle. Siellä se sitten soittelee, kun samaan aikaan yrität etsiä, että mistä helevetistä pääsen siihen soittonäkymään takaisin.

Jos ajattelit soitella puhelimella, älä osta Samsung Galaxy S
Soittaminen SGS:llä voi aiheuttaa pientä ressiä.

Eihän tuo nyt paha ongelma ole, pieniin kummallisuuksiin tottuu. Mutta äärettömän huonoon äänenlaatuun puheluissa, katkeileviin puheluihin ja rätiseviin puheluihin – siihen ei oikein vuonna 2010 jaksa tottua. En tiedä mitä tuon puhelimen kanssa on taas toilailtu, mutta kuvio on sama kuin silloin, kun iPhonet tulivat markkinoille. Siitä tiesi soittavansa iPhone-käyttäjälle, kun ei saanut selvää toisen pään puheesta ja yhteys katkeili. Ehkä Samsung on ajatellut, että se kuuluu asiaan. Soittaminen kuluttaa myös käsittämättömän paljon akkua. Soittaessa sentään proximity sensor toimii, eikä ole niinkuin pomon iPhone4, jossa poskella sitten painellaan kosketusnäytöstä puhelua pitoon ja kaiuttimelle ja vaikka mitä.

Mutta viestittely, sosiaalinen media ja internetin selaus ovat kaikki yhtä juhlaa, pois lukien on-screen-näppis, josta en innostu. Applikaatiot toimivat hyvin ja esimerkiksi kotona ei iltaisin tule juuri oikealla tietokoneella oltua, irkkailu ja muu satunnainen kotiselaus onnistuu hyvin puhelimella. Ja puhelin osaa kytkeä datayhteydet pois päältä, kun ollaan ulkomailla. Nokia 5730 oli sen verran jäässä, että oli sitä mieltä että Saunalahden verkossa ollessa, olen roaming-tilassa, joten roaming piti sallia. Niin kivillä SGS ei ole, vaan yhteydet katkeavat ulkomaille mennessä hienosti, mutta kaikki synkkautuu, kun jostain löytyy wlan, johon yhdistäydyt. Jotenkin tuntui aika.. nykyaikaiselta.

Tosin ainakaan 2.1 versio ei osannut kytkeä datayhteyksiä kotiverkossa pois päältä, kun akku alkaa loppumaan. Niinpä aika monena aamuna on herätessä huomannut, että puhelin on yön aikana synkkaillut vähän facebookkia ja twitteriä ja roikkunut verkossa (tai wlanissa) ja kuluttanut akun pois.

Virtuaalinäppis ei minun mieleeni kamalasti ole, mutta Swype auttaa asiaa aika paljon. Swype tosin perustuu tekstin syötön ”ennakoimiseen”, joten se toimii hitosti paremmin yksinkertaisemmissa kielissä, kuten englanti, kuin suomessa, jossa on paljon yhdyssanoja ja muuta kummallista. Saatika, kun pitää saada kirjoittaa mie ja sie.. Mutta Swype tekee kirjoittamisen siedettäväksi, lisäksi se kivasti korjaa virheet silloin, kun pitää kirjoittaa englantia puhelimella.

Androidiin siirtyessä myös huomaa sellaisia asioita, joissa ilmeisesti standardointi on jätetty väliin. Tekstiviestinä Nokialaisesta tulevat yhteystiedot eivät toimi, eli siinä ilmeisesti ei kukaan ole mitään standardia keksinyt. Bluetoothin yli yhteystiedot tulevat hienosti. Bluetooth kuulokkeissa ei ilmeisesti next/prev painikkeiden toimintaa ole standardoitu, sillä ainakaan minun Nokia BH-504 kuulokkeiden next/prev -painikkeet eivät SGS:n kanssa toimi. Play ja Call -nappulat kyllä toimivat, joten luureilla tulee toimeen.

Nokia BH-504
Nokia BH-504

Bluetooth muuten, varsinkin luurien yhdistely ja musiikkisoittimen kanssa roplaaminen, aiheuttaa yleensä sen, että musiikkisoitin kaatuu. Joskus koko puhelin menee jumiin. Päivityksen (lisää myöhemmin) jälkeen tämä on kyllä parantunut, eikä BT ole aiheuttanut kaatuiluita nyt.

Nokian koodiapinoita on tullut haukuttua melko usein. Vaan ei Samsungillakaan vahvasti mene. Puhelimen softista voi ottaa sellaisen nyrkkisäännön, että mikä on Googlen tekemää, toimii hienosti ja mikä on Samsungin tekemää, kannattaa poistaa puhelimesta tai olla ainakin käyttämättä sitä. SGS shipattiin Androidin versio 2.1 kanssa ja päivitystä lupailtiin syyskuulle. Ensin päivitys viivästyi kuukauden, sitten se osottautui sellaiseksi kasaksi paskaa, että se oli pakko vielä korjata ja sitten se tuli uudelleen pihalle. Päivittäminen oli hieno kokemus.

Ala nyt miettimään Nokia PC Suitea ja Nokia Ovi Suitea. Ota mielessäsi niistä pois 10% ominaisuuksista (toimivat). Sen jälkeen laita kaikki ominaisuudet mielessäsi pussiin ja ravista. Ulos tulee Samsung Kies, jumalainen ”PC Suite”-softa, jolla pitäisi esimerkiksi päivittää puhelimen softat. Kun ongelmia tulee, Kies pitää asentaa uudelleen. Jos et usko, etsi googlesta hakusanalla ”Samsung Kies Problem” ja huomaat että kaikkiin ongelmiin on yksi ja ainut korjaustapa. Asenna softa uudelleen. Yleensä pitää jotain rekistereitä käydä nollaamassa, jotta saadaan ihan oikea uudelleenasennus. Uudelleenasennuksen jälkeen Kies saattaa toimia. Jollei, kannattaa kokeilla asennusta pari kertaa vielä.

Sitten kun uusi firmis vihdoin löytyi ja Kies oli yhteistyöhaluinen, softapäivitys meni puhelimeen ihan hyvin. Tavallaan. Puhelin oli päivityksen jälkeen täysin jumissa. Kaikki tapahtui toooodelllla hitaasti. Parit factory resetit ja Google Mapsin päivitysten poisto ja nyt minulla on oikeasti toimiva puhelin (paitsi se puhelin-osuus). Ja kun kaikki datat on Googlella tallessa, niin yhteystiedot ja sen sellaiset palautuvat automaattisesti. Factory reset ei siksi aiheuta mitään äärimmäistä kiukkua.

Nyt kun SGS:ssä on Android 2.2 ja päivitettyä Samsungin softaa, on esimerkiksi akkumittari järkevöitynyt, BT ongelmat vähentyneet, akun kulutus on vähentynyt, puhelin on nopeampi ja kalenteri synkkauskin alkoi toimimaan, kun resetoin Google kalenterin (vika ilmeisesti oli jossain tapahtumassa tai sitten muuten vain Googlen päässä). Marketti toimii paremmin ja Angry birds ei kuluta puhelimen akkua loppuun jotenkin ihmeellisesti taustalla. Ja kun on oppinut elämään puhelimen kanssa, esimerkiksi käynnistämään sen joskus aina uudelleen, tuntuu värkki nyt varsin mainiolta.

Joitain ominaisuuksia edelleen kaipaan vanhasta Nokialaisesta, kuten esimerkiksi äänikomentoja. SGS ei tue suomenkielisiä äänikomentoja eikä tajua mitään suomenkielestä. Melko turha yrittää soittaa kenellekään äänikomennoilla. Se oli hyvä apu autoillessa, kun ei tarvinnut katso ruutuun soittaessa (meillä aukeaa autotallin ovi soittamalla). Toisekseen erillinen kameran nappi on puhelimessa pakollinen, jos sillä joku aikoo jonkun kuvan ottaa. Naurettava ajatuskin ottaa kuvia painamalla näyttöä. Ensinnäkin se on hyvin epäluonnollinen asento ja toisekseen tärähtäminen on, jos nyt ei todennäköistä, niin aivan varmaa.

Samsung Galaxy S Kamera
Samsung Galaxy S kamera UI

JB suosittelee SGS:n hankkimista, jos pääkäyttötarkoitus ei ole soittaminen. DNA:lta saa alle 400 euroon kytkynä.

JB ei suosittele SGS:n hankkimista.


Kommentit

4 vastausta artikkeliin “JB testaa: Samsung Galaxy S”

  1. ”Androidiin siirtyessä myös huomaa sellaisia asioita, joissa ilmeisesti standardointi on jätetty väliin. Tekstiviestinä Nokialaisesta tulevat yhteystiedot eivät toimi, eli siinä ilmeisesti ei kukaan ole mitään standardia keksinyt. ”

    Siirryttäessa Androidiin huomaat asioita, joissa standardeja ei ole seurattua / standardin mukaisia ominaisuuksia ei ole toteutettu. Kontaktithan tulevat Nokiasta vCard standardin mukaisessa formaatissa, mitä Androit ei ilmeisemmin tue.

  2. Tuossa ongelmassa tosiaan auttaa se, että synkkaa ne kontaktit nokialaisesta eka googleen ja sen jälkeen ne toimii joka paikassa. :) Oishan se tietyllä tavalla kiva olla edelleen Nokian pulkassa kun uutta käyttisversioo ei saa puhelimeen kuin ostamalla uuden luurin. Mulla SGS onnea jatkunut nyt pian puoli vuotta ja karmii ajatella, että pitäisi luurin itellään muka vielä 1,5 vuotta. No se ei tule tapahtumaan, pakko taas jossain vaiheessa päivittää toiseen.. tosin varmaankin HTC:hen kun ne osaa noi firmispäivitykset aavistuksen paremmin. :)

  3. Joo, tähän saakka myös oma kokemus Samsungista on ollut se, että Nokiasta Samsungiin vaihtaminen, on kuin menisi ojasta allikkoon.

  4. Tähän astinen kokemus Galaxy S:stä on se, että aiemmat kokemukset mm. N900 ja N97 kanssa jää unholaan ja tämä vehje toimii ihan mainiosti.

    Itsekin UX suunnittelijana allekirjoitan muutamia heikkouksia tuossa Galaxyn toiminnassa, mutta esim. Kies ja 2.2. tunkeminen tuohon vehkeeseen toimi ihan hyvin mulla. Tosin jouduin MacBook Pro -ihmisenä kaivamaan jonkun ikivanhan Acerin pölyisenä kaapista ja lataamaan sen sille – silti toimi.

    Soiton omituisuudesta oon samaa mieltä. Vaimo pystyi vahingossa soittamaan sillä yhdelle kaverille vaikka sen piti vain kirjoittaa tekstiviesti. Ja joo, sen piti antaa mulle puhelin, että sen soittamisen osasi lopettaa, kun se jäi omituisesti taustalle. Jonnekin.

    Noista SoMe-palveluiden toiminnasta oon aika samaa mieltä, että toimii suht kivasti. Joutuu jotain yhdisteleen, mutta olishan se liikaa pyydetty, että tää laite tajuaisi että samannimiset eri palveluissa olevat yhteystiedot vois olla sama henkilö… Ehkä Gist-nimisen palvelun (http://gist.com) pitäisi julkaista joku API näille ”pikkufirmoille” käytettäväksi, niin olis niilläkin helpompaa. Se palvelu, kun osaa, jos ei nyt yhdistellä niitä lähes automaattisesti, niin ainakin kysellä niistä ja ehdotella oikeiden henkilöiden yhdistämistä. Tosin siinä on taustalla se, että se hakee noista kaikista palveluista ihmisten tietojen yhteneväisyyksiä, joka ei luulisi hirveän vaikeaa olevan lykätä tällaiselle mobiililaitteellekin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.