Suomeen puuhataan ydinvoimalaa, vaikkakin puoli vuotta myöhässä. Lisää olisi tarve saada, vaikka Vihreät sitä (käsittämätöntä, mutta ei niinkään yllättävää) vastustavat. Mutta eikö sähkön säästämisen suhteen voitaisi tehdä jotain?
Itselle ensimmäisenä tulee mieleen tietokoneet suurissa yrityksissä ja kouluissa. Mistä oikeastaan on jäänne antakaa koneiden olla aina päällä? Vuodelta -80 jolloin kiintolevyjen spin up saattoi aina räjäyttää koko toosan? Se kaikkine buutteineen aiheutettu 400 käynnistystä / vuosi ei kyllä tuntuisi pahalta. Mutta ehkä syynä on jokin ylläpidollinen syy. Mutta eikö sen voisi hoitaa biosin WakeOnLan asetuksella?
Mutta paljon se säästäisi sähköä. Kymmenet ja kymmenet tuhannet koneet Suomessa olisivat ainakin 12h vuorokaudesta kiinni. Kesäisin ilmastointi ei kuormittuisi. Talvella tietysti lämmityskuluissa ei ehkä saataisi koneista johtuvia säästöjä, mutta en tiedä onko se merkittävä säästö.
Luulisi, että kouluilla ja suurissa yrityksissä olisi kannattavaa pitää koneet sammutettuina. Vai ajatellaanko siinä, että muutaman tuhannen euron takia sellainen rumba ei kannata?
En tiedä kannattaisikokaan. Eikä minulla ole tästä mitään empiiristä tutkimusta. Mutu kuitenkin esiintyy minussa poikkeuksellisen vahvana. Kouluilla ja firmoilla pitäisi olla sähkön kulutuksessa joku töpselikohtainen mittaus, jolloin tietokoneiden kuluttama sähkö saataisiin mitattua ja sitä voitaisiin kauhistella. Teho ei tule ilmaiseksi.
Tästä olikin ollut juttua Tekniikka & Talous -lehdessä. Kiitos Arsulle. Täytyy myöntää, että sähkön kulutus stand by -laitteilla oli paljon rajumpaa, kuin osasin arvella.
Vastaa