TV-viihteen muutos

kirjoittaja

in

TV-kanavista suuri osa pyörii mainostajien varoilla. Conania katsoessani huomaa kuinka paljon mainoksia jenkeissä näytetään. Mutta mihin suuntaan tv-viihde muuttuu?

Ihmisillä on TiVo-vehkeitä kotona, sarjoja waretetaan ja ostetaan netistä ja dvd:llä. Elokuvia katsotaan DVD:llä. Yhä enemmän ja enemmän ihmiset välttävät mainoskatkot. Periaatteessa. Kuitenkin viikottaisia katsojalukuja Hesarista seuratessani näkyy selvästi, että ei ainakaan Suomessa mitään laskua ole tapahtunut. Vielä.

Uskon perinteisen sarjaohjelmien ja elokuvien näyttämisen olevan aika viime metreillä. Viimeiset metrit saattavat ottaa kymmenen vuotta, mutta sen se teettää. Mitä mielenkiintoista sisältöä TV-kanavilla on sitten tarjota, kun elokuvien ja sarjojen nettitilausjärjestelmät ja muut onDemand ratkaisut yleistyvät? Onko sitä edes mietitty missään?

Siinä missä nettijakelu ja juurikin tuollaiset onDemand-palvelut ovat tuotantoyhtiöille nannaa, ne ovat perinteisille kanaville ehkä aika vaikeita asioita. Ne tulevat yleistymään ja ihmisen ajasta kilpailee yhä useampi media yhtäaikaa. Heräisivät nyt, niin ei tarvitsisi sitten myöhemmin voivotella.

EDIT: Myös Lintulahden Masa on käsitellyt samaa aihetta.


Kommentit

12 vastausta artikkeliin “TV-viihteen muutos”

  1. Kanavilla voi sitten tulevaisuudessa pyöriä entistä enemmän pelejä ja chatteja, joilla toimintaa rahoitetaan.

  2. Mutta ajattelepa kymmenen vuotta eteenpäin. Mitä luulet televisiolle, televisiolähetyksille ja yleensäkin tuollaiselle broadcast-lähettämiselle tapahtuvan? Säilyykö se hengissä, koheneeko se vai kuoleeko se?

  3. Kyllä mä ainakin uskon, että juurikin Video on demand palvelut tulee yleistymään. Luulisi olevan halvempikin systeemi kun nykyinen, kunhan järjestelmä saadaan valmiiksi ja riittävän vikasietoiseksi.

    Voi kait nykyisen digitv:n varmaan muuttaa myös VoD järjestelmäksi ja lähettää siellä vaikka 1080p hd-kuvalla kauniita ja rohkeita.

    10 vuotta on kyllä tosi pitkä aika, että voihan sillon olla jo täysin uudet systeemit. Piilolinssit mistä saisi kuvaa tilaamalla vaikkapa kännykän kautta. mmm..

    Itse ainakin hotsittelen noita kunnollisia VoD palveluita joista saisi edes dvd-tasolla leffoja streamata. Parasta tietysti olisi, että leffat toimisi niin macissa, linuxissa kuin windowsissakin, mutta ehkä sitten kun drm on siruna emolevyllä.

  4. Ehkä sitten kun DRM:stä on vihdoin luovuttu :)

  5. Luulenpa että ”perinteinen” televisio alkaa kymmenessä vuodessa olla jo melko kuolevaa kansanperinnettä. Kanavia ei silloin enää ainakaan nykymuodossaan juurikaan ole, vaan ne ovat joko sulautuneet juurikin tuotantoyhtiöihin tai keskenään joksikin Suureksi Levittäjäksi, tai jotain. Meni vähän maalailuksi kyllä nyt :)

  6. Jes, mä olin eka! EKA! JEEEEE \o/

  7. TV-kanavat harjoittelevat jo on demandia. USA:ssa voi katsella jo Foxin American Idolseja tai Simpsoneita netistä, ja ABC:n sivuilla voi katsoa Less Than Perfectia ja Lostia.

    Suomessa kaupallisista kanavista MTV3:lla, Nelosella on jo netti-tv-tarjontaa, ja julkisella puolella Ylen ohjelmia on voinut katsoa nettiarkistosta pidempäänkin. Olen huomannut, etten enää välitä olla kotona klo 19.15 nähdäkseni mitä Kauppalehden talousuutiset on nostanut illan ykkösaiheiksi, kun saman ohjelman voi katsoa pienellä viiveellä netistä.

    Pientähän nämä kokeilut vasta ovat, mutta osoittavat minusta, että TV-kanavat ymmärtävät on demand -tarjonnan merkityksen kasvavan.

  8. Tero mainitsemien lisäksi ei pidä unohtaa BBC:tä, jolla on aikamoinen vauhti päällä. Brittien ylpeyden suuntimista voi lukea esimerkiksi Guardianin jutusta.

  9. Mielenkiintoinen asia tuossa BBC:n jutussa on se, että mikä tuossa on liiketoimintaidea? Minun on vaikea löytää ansaitsemismallia. Vai onko joka lähetyksessä esimerkiksi mainoksia alussa tms.

  10. Vaikea sanoa tuon jutun perusteella. BBC:hän tosin taitaa tosin olla aika valtionrahoitteinen, joten ehkäpä ison käden ansaitsemismallille ei edes ole tarvetta – vähän kuin jos YLE sattuisi pykäämään samanlaisen palvelun. Saapa nähdä.

  11. Aivan, enpä tullut tuota edes ajatelleeksi. Tosiaan, BBC kai on valtion kanava.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.